Tips & begrippen
Smartphone tips
Overzicht data verbruik smartphone
Activiteit |
Verbruik (MB) per unit | |
0,05 MB per mail | ||
Versturen/Ontvangen E-mail met foto | 0,5 MB per mail | |
Versturen/Ontvangen E-mail met bijlagen | 0,5 MB per mail | |
Radio/Muziek streamen | 60 MB per uur | |
Webpagina’s bekijken/browsen | 0,18 MB per webpagina | |
Applicaties/Games/Muziek downloaden | 3,9 MB per App/Game/Nummer | |
Whatsapp/Pingen/Chatten | 0,01 MB per bericht | |
Bellen via internet (niet bij alle providers toegestaan) | 0,3 MB per minuut | |
Social media controleren op applicatie (Facebook, Twitter, ect.) | 0,2 MB per visite | |
Video streamen bijvoorbeeld YouTube (niet in HD) | 2,5 MB per minuut |
Aantallen zijn op basis van gemiddelde. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend wegens afhankelijkheden.
Tips & tricks om uw dataverbruik onder controle te houden
- Bekijk uw favoriete websites via de mobiele app. U verbruikt dan minder MB’s.
- Probeer thuis of op werk gebruik te maken van een WiFi-verbinding. Dan gaan de MB’s niet uit uw databundel.
- Veel applicaties of programma’s (zoals o.a. Twitter en facebook) synchroniseren op de achtergrond (kunt u uitzetten bij de instellingen van uw telefoon). Dat kan u veel data kosten.
- Voor het downloaden van nieuwe programma’s/games vanuit de Android market, App Store, etc. kunt u het beste gebruik maken van een WiFi-verbinding.
- Maak onderweg gebruik van Open Hotspots (gratis WiFi-verbinding). Uw verbruik gaat dan niet uit uw databundel.
- Muziek, onlineradio en YouTube streaming kost erg veel data. U kunt hier het beste een WiFi-verbinding voor gebruiken.
- Installeer een Datacounter (verkrijgbaar in de Android Market, App Store, etc.) om zo uw verbruik in de gaten te houden. U kunt uw verbruik ook vaak controleren op de site van van uw provider (persoonlijke pagina).
Hoe kan ik mijn smartphone sneller maken?
Er is niets zo vervelend als een trage smartphone die eigenlijk niet meer functioneert zoals deze dat deed bij aanschaf. Er zijn een aantal methodes om de snelheid terug te krijgen in de smartphone. Zo bestaan er applicaties waarmee je je smartphone kan opschonen, maar in de praktijk levert dit geen directe snelheidswinst op en kan zo’n applicatie ook nog eens voor meer ellende zorgen. Wij raden het dan ook af om dit soort applicaties te gebruiken en te installeren. Maar wat is dan wel de beste manier om je smartphone sneller te maken? In dit artikel leggen we het je graag uit.
- Verwijderen onnodige widgets & snelkoppelingen op je startscherm
- Gebruik applicaties alleen als je ze nodig hebt (weer apps, gps apps, facebook, …). Zo niet blijven ze steeds op de achtergrond draaien. Heb je een iPhone? Dan kan je dit doen op de homeknop te dubbel klikken en dan 1 voor 1 openstaande applicaties sluiten door ze naar boven te slepen.
- Verwijder apps die je niet meer gebruikt.
- Zet je toestel regelmatig eens uit en opnieuw aan.
- Als er updates zijn, zorg er dan ook voor dat je smartphone die update ook krijgt.
Begrippenlijst
Wat is een dual sim?
Wanneer je bij een telefoon dual-sim ziet staan betekent dit dat je in de telefoon twee fysieke simkaarten tegelijk kunt plaatsen. Steeds meer telefoons bezitten deze functie en dit heeft zeker zijn voordelen.
Zo is het op deze manier erg eenvoudig om zakelijk en privé gescheiden te houden en toch maar één telefoon in bezit te hebben. Ook kun je een situatie voorstellen waarbij je veel in het buitenland zit en daarvoor een apart abonnement hebt of juist een simkaart hebt gekocht van een provider in dat land.
Wat is 4G?
4G is de nieuwe snelheid waarmee op internet gesurft kan worden via een smartphone of tablet. 4G is de vierde generatie mobiel internet en inmiddels bieden vrijwel alle providers in België 4G-abonnementen aan.
Wat is 5G?
5G is uiteraard de opvolger van 4G.
Wat zijn de voordelen van deze duizelingwekkende snelheden? Er kunnen veel meer gebruikers tegelijkertijd op het netwerk. Dat is handig wanneer grote mensenmassa’s bij elkaar zijn, zoals op festivals en evenementen. 5G zal hiernaast ook een groter bereik hebben, het zal zuiniger in het gebruik zijn en de verbindingen zullen nog stabieler en betrouwbaarder zijn. Dit maakt het eveneens mogelijk om veel apparaten in huis en in de openbare ruimte op een stabiele manier met elkaar te verbinden. Op dit moment is Samsung in Zuid-Korea volop bezig met de investering in 5G. Het is de verwachting dat het 5G-netwerk daar vanaf 2020 wordt uitgerold.
Wat is NFC?
NFC staat voor Near Field Communication. Zoals de naam het al een beetje doet vermoeden is dit een protocol om op korte afstand te communiceren. De gemiddelde afstand is 10 centimeter en de techniek is vooral bedoeld om te kunnen gaan betalen met je mobiele telefoon. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere nieuwe smartphones deze NFC chip standaard ingebouwd en langzaam aan worden de eerste diensten voor NFC gelanceerd.
Wat is RAM?
RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel het werkgeheugen genoemd. Het werkgeheugen van een smartphone is erg belangrijk en wordt vaak onderschat. De processor kan nog zo goed en krachtig zijn, maar zonder voldoende werkgeheugen kan een smartphone niet optimaal gebruik maken van zijn processor en mist het een hoop rekenkracht. De werking van het geheugen is gelijk aan dat van het geheugen in een computer of laptop. Het slaat belangrijke processen op die vaker worden gebruikt waardoor de smartphone sneller applicaties laadt en opstart. Het soms leeghalen van dit geheugen is dan ook er verstandig, want er kunnen oude processen in zitten die niet meer gebruikt worden en onnodige capaciteit opeisen.
Hoe meer geheugen een smartphone heeft, hoe sneller hij vaak is. Dat is de theorie. Toch merk je vaak niet heel veel verschil als je een smartphone met 6 GB RAM of 4 GB RAM naast elkaar zet. 4 GB is namelijk in de meeste gevallen al snel genoeg om de nieuwste apps van dit moment af te kunnen spelen.
Wat is GLONASS?
GLONASS staat voor ‘Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema’, of in het Engels ‘Global Navigation Satellite System’. GLONASS is het Russische equivalent van het Amerikaanse GPS-systeem. Het is het tweede wereldwijde navigatiesysteem dat in gebruik werd genomen.
Wat is een EAN-code?
EAN is een afkorting die staat voor European Article Number of Europees Artikelnummer. Een EAN-code is een streepjescode die wereldwijd wordt gebruikt om artikelen te identificeren, de voorraden te beheren en prijzen te laten zien als je bij de kassa bent.
Tegenwoordig kunnen smartphones ook EAN codes lezen. Dit wordt door winkels of bedrijven gebruikt in o.a; promotionele aanbiedingen & zelfs bij betaal apps van banken, enkele voorbeelden:
- Een EAN code op een folder. Als je dit dan met je smartphone scant, zal je smartphone meteen een internet pagina van de winkel of webwinkel openen.
- Een EAN code kan ook staan op naamkaartjes met dezelfde bedoeling als als in het eerste voorbeeld.
- EAN codes worden gebruikt door banken zoals KBC en ING om online betalingen vlotter te laten verlopen.
Wat is een IMEI nummer?
IMEI is een afkorting voor International Mobile Equipment Identity. Het is dus een soort internationaal identiteitsnummer of –bewijs dat je kunt vergelijken met een paspoort- of rijbewijsnummer. Ieder toestel heeft zijn eigen IMEI-nummer: hetzelfde nummer is nooit twee keer in omloop.
Wat is A-GPS?
A-GPS staat voor Assisted Global Positioning System. Het werkt in feite op dezelfde manier als het GPS-systeem, maar A-GPS wordt verder ondersteund door externe bronnen als zendmasten en WiFi-netwerken. Om A-GPS te kunnen gebruiken moet je dus verbonden zijn met internet.
Jouw locatie bepalen met GPS is tegenwoordig zeer nauwkeurig, maar duurt veelal enkele minuten. Dat is niet erg als je in de auto zit, maar als je over straat loopt wil je direct informatie over waar je je op dat moment begeeft. Ook heeft GPS vaak moeite met hoge gebouwen, muren en andere obstakels die het signaal belemmeren. Om je positie sneller te berekenen en het bereik van GPS te vergroten, is A-GPS bedacht.
Wat is CPU?
CPU is een afkorting die staat voor Central Processing Unit. Dit is de chip in je smartphone die alle belangrijke processen aanstuurt: van het laden van webpagina’s tot het installeren van applicaties, van het opstarten van de camera tot het opslaan van foto’s en video’s. In essentie is de CPU één van de belangrijkste componenten van een mobiele telefoon.
De snelheid van een CPU of processor wordt veelal aangeduid met de kloksnelheid. Dit getal geeft aan hoeveel bewerkingen een processor kan per seconde kan uitvoeren. In de beginperiode werd dit uitgedrukt in hertz, tegenwoordig zijn CPU’s zo krachtig dat de snelheid in gigahertz (GHz) wordt uitgedrukt. 2GHz betekent dat een processor twee miljard bewerkingen per seconde kan verwerken. Iedere bewerking neemt dus slechts één nanoseconde in beslag.
Wat is GPU?
GPU staat voor Graphical Processing Unit of grafische processor. Iedere smartphone beschikt over dit component. Een GPU is feitelijk een chip die zich met slechts één enkele taak bezighoudt: videobewerkingen uitvoeren op je mobiele telefoon, zowel tweedimensionale als driedimensionale beelden.
Wat is resolutie?
De schermresolutie of kortweg resolutie is het aantal beeldpunten of pixels in de lengte en de breedte van een beeldscherm. Over het algemeen geldt: hoe meer pixels er op een scherm passen, des te beter de kwaliteit van het beeld op het scherm.
Er zijn allerlei verschillende schermresoluties in omloop. Als we ons beperkten tot smartphones, dan horen we vaak de termen HD, Full HD, Quad HD, QHD of 2K.
Dit geeft aan hoeveel pixels er op een scherm passen en dus hoe scherp een display is.
Wat is iOS?
iOS is de naam van het besturingssysteem van Apple. Dit OS is exclusief te vinden op de producten van Apple, namelijk de iPhone en iPad. Android en Windows 10 Mobile zijn daarentegen ook bij partners te vinden waarmee Google en Microsoft samenwerken, zoals Samsung en Huawei. iOS heeft een eigen unieke interface en manier van bedienen dat flink verschilt ten opzichte van Android en Windows.
Wat is cloud oplsag?
Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van de cloud. Het is een technische benaming voor een virtuele plek ergens op de wereld. Vooral bedrijven maken gebruik van de cloud om zo makkelijk bestanden te kunnen uitwisselen tussen collega’s en deze op zijn beurt weer te bewerken. Het is een centraal systeem waar belangrijke data kan worden opgeslagen en waar zelfs software gedraaid kan worden in sommige gevallen.
Wat is iCloud?
Met de logische benaming iCloud heeft Apple dus cloud opslag standaard beschikbaar gesteld voor klanten die gebruik maken van software van Apple, en dan met name iOS.
Met iCloud kun je makkelijk belangrijke foto’s, video’s of bestanden online plaatsen. Het is zeker geen werkplek zoals dit bij bedrijven het geval is, maar puur een eigen ruimte. Je kunt het zien als een online kluis waar je al jouw belangrijke data bewaart.